Femeia aleasă este vrednică de încredere

Femeia aleas─â din Proverbe 31 era, sunt convins─â, o femeie real─â care a tr─âit cu mult timp ├«n urm─â. Nici atunci ╚Öi nici acum, o astfel de femeie nu era etalonul. Ea era o bijuterie rar─â, rareori c─âutat─â ╚Öi rareori g─âsit─â. Pentru multe femei, istorisirea ei exist─â ca un exemplu al unei super-femei ale c─ârei talente ╚Öi abilit─â╚Ťi extraordinare, ca s─â nu men╚Ťion─âm neobi╚Önuita ei r─âbdare ╚Öi inteligen╚Ť─â, nu pot fi niciodat─â ├«nt├ólnite la o simpl─â muritoare. Standardul ei este mult prea ├«nalt, ca urmare, de ce s-ar deranja cineva m─âcar s─â ├«ncerce s─â-l ating─â? Numai c─â Dumnezeu a p─âstrat acest pasaj din Proverbe pentru a ajuta femeile s─â cunoasc─â faptul c─â acest standard poate fi atins, ╚Öi c─â El este glorificat atunci c├ónd toate femeile cre╚Ötine caut─â s─â imite aceast─â femeie aleas─â ╚Öi, f─âc├ónd astfel, s─â devin─â mai asem─ân─âtoare Fiului S─âu.

 

Descrierea acestei femei evlavioase ├«ncepe ├«n versetul 11 printr-o prezentare a so╚Ťului ei. ÔÇ×Inima so┼úului ei se ├«ncrede ├«n ea ┼či el nu va duce lips─â de venit.ÔÇŁ Primul lucru concret pe care-l descoperim despre aceast─â femeie este c─â so╚Ťul ei avea ├«ncredere ├«n ea. Cineva s-ar putea a╚Ötepta la o descriere a tr─âs─âturilor ei fizice, ori a talentelor sau abilit─â╚Ťilor ei, sau a palmaresului ei educa╚Ťional. Numai c─â Dumnezeu l-a c─âl─âuzit pe scriitorul paragrafului s─â ├«nceap─â prezentarea acestei femei alese prin anun╚Ťarea ├«ntregii lumi c─â ea este vrednic─â de ├«ncredere.

 

Persoana pe care o cunoa╚Öte cel mai bine, pe care o vede c├ónd se treze╚Öte diminea╚Ťa, dup─â ce a stat de veghe jum─âtate de noapte l├óng─â bebelu╚Öul bolnav; cea care ├«i spal─â hainele, ├«i preg─âte╚Öte mesele, plimb─â c├óinele, cultiv─â gr─âdina, face cump─âr─âturile, ├«i ├«nva╚Ť─â pe copii s─â fie ascult─âtori ╚Öi maniera╚Ťi, care ├«i suport─â familiaÔÇŽ aceasta este cea ├«n care so╚Ťul are ├«ncredere. Aceast─â ├«ncredere este sentimentul bunei dispozi┼úii ╚Öi securit─â┼úii care vine din faptul c─â are pe cineva ├«n care se poate bizui. El nu este ├«ngrijorat ├«n leg─âtur─â cu toate cele de mai sus, ╚Öi multe altele, deoarece este deplin ├«ncrez─âtor c─â so╚Ťia lui se va ├«ngriji de ele. Aceasta nu ├«nseamn─â c─â el este indiferent, sau c─â nu-i pas─â, ci ├«nseamn─â c─â el ╚Ötie din experien╚Ť─â c─â so╚Ťia lui evlavioas─â se va descurca ├«n cercul ei de influen╚Ť─â ╚Öi administrare, astfel ├«nc├ót el s─â se concentreze asupra propriilor lui ├«ndatoriri ╚Öi responsabilit─â╚Ťi.

 

Aceasta nu înseamnă că el nu o ajută niciodată în casă, sau cu copiii, sau la cumpărături. Însă, el știe că poate participa în cele din afara căminului, ea fiind complet capabilă să se ocupe de cele din interiorul căminului. Astfel, el poate să-și împlinească rolul dat lui de Dumnezeu, datorită faptului că și ea își împlinește rolul primit de la Dumnezeu. Ei pot lucra împreună, în armonie, și este pace în căminul lor deoarece ea nu încearcă să împlinească slujba lui și nu se plânge de faptul că el nu face treaba ei.

 

Dorin╚Ťa femeii de calitate este dup─â so╚Ťul ei (Genesa 3:16), adic─â ea vrea s─â ╚Ötie ce g├ónde╚Öte el pentru ca s─â se poat─â potrivi sau modela dup─â el. Ea g─âse╚Öte ├«nc├óntare ├«n faptul de a fi supus─â so╚Ťului ei ╚Öi caut─â modalit─â╚Ťi prin care s─â fie p─ârta╚Ö─â intereselor, poverilor ╚Öi preocup─ârilor lui. Pe l├óng─â aceasta, ea este sensibil─â la nevoile lui ╚Öi le consider─â ├«naintea propriilor nevoi personale. Ea face astfel ├«nc├ót lui s─â-i fie u╚Öor s─â se ├«ncread─â ├«n ea prin aceea c─â nu-i d─â nicio ocazie de a fi gelos, prin st─âp├ónirea propriilor emo╚Ťii, ╚Öi prin faptul c─â e discret─â ╚Öi modest─â. Ea ╚Ötie, totu╚Öi, c─â nu poate fi so╚Ťia de ├«ncredere de care are nevoie, ╚Öi pe care o merit─â, so╚Ťul ei dac─â umblarea ei spiritual─â cu Domnul nu este a╚Öa cum ar trebui s─â fie.

 

Datorit─â faptului c─â femeia aleas─â este vrednic─â de ├«ncredere, so╚Ťul ei nu trebuie s─â-╚Öi fac─â griji. Ea administreaz─â cu credincio╚Öie gospod─âria ╚Öi finan╚Ťele care-i sunt ├«ncredin╚Ťate, astfel ├«nc├ót el nu este nici m─âcar ispitit s─â fac─â ceva ├«ndoielnic sau ilegal pentru a se ├«ngriji de responsabilit─â╚Ťile lor financiare. ├Äntr-o coaj─â de nuc─â ÔÇô ea face astfel ├«nc├ót so┼úului ei s─â-i fie mai u╚Öor s─â fac─â binele dec├ót s─â fac─â r─âul.

 

Cu mul╚Ťi ani ├«n urm─â, o binecunoscut─â scriitoare cre╚Ötin─â a scris despre so╚Ť, pe baza acestui verset, dup─â cum urmeaz─â: ÔÇ×El se consider─â at├ót de fericit al─âturi de ea ├«nc├ót nu-i invidiaz─â pe aceia care au cel mai mult din bog─â╚Ťia acestei lumi; el nu are nevoie de aceast─â bog─â╚Ťie, c─âci are suficient, av├ónd o a╚Öa so╚Ťie.ÔÇŁ

 

Exist─â ╚Öi o r─âsplat─â pentru o astfel de vrednicie a ├«ncrederii. Ea se g─âse╚Öte ├«n versetele 28 ╚Öi 29: ÔÇ×Fiii ei se ridic─â ┼či o numesc fericit─â ┼či so┼úul ei o laud─â: Multe fiice au lucrat cu vrednicie, dar tu le ├«ntreci pe toate.ÔÇŁ

Lyn Sehested

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *